Seite drucken

Česta pitanja

Koji oblici krovova postoje?

Koja je razlika između hladnog i sekundarnog krova?

Hladni krov definira vrstu izgradnje cijele konstrukcije.
Sekundarni krov je potkrovna konstrukcija koja zahtijeva postavljanje kontra letvi koje omogućuju prozračivanje i otjecanje vode, ukoliko dođe do njenog prodiranja.  

Što je topli krov?

Topli krov je konstrukcija koja se ne provjetrava i uglavnom se primjenjuje kod ravnih krovova u izgradnji industrijskih hala.

Što je hladni krov?

Hladni krov je konstrukcija koja se provjetrava pod pokrovom. Ona se može provjetravati na više razina (npr. kod uređenog potkrovlja u području kontraletvi ili čak ispod daščane oplate), ili se cijelo neuređeno potkrovlje provjetrava. 

Kojim opterećenjima moraju odolijevati krovovi ?

   • toplina (do + 70° C)
   • hladnoća (do – 30° C)
   • udar vjetra (do 180 Km/h)
   • težina snijega i leda (do 120 Kg/m²)
   • tuča
   • vatra
   • buka

Da li je Bramac crijep teži od drugih crijepova?

Postoji zabluda o betonskom crijepu kao teškom pokrovnom materijalu. Iako je jedinično Bramac crijep teži od standardnog glinenog crijepa, gledajući težinu crijepa po m2 Bramac crijep je iste ili manje težine. Razlika u jediničnoj težini leži u formatu crijepa. Bramac crijep je veće, te samim time ide manje u m2 (10kom/m2). Uspoređujući jediničnu težinu Bramac crijepa u usporedbi sa glinenim crijepovima velikog formata jedinična težina im je vrlo slična.

Težina pokrova je važan faktor kvalitetnog i funkcionalnog krova jer sama težina pokrova i pravilno učvršćenje (odgovarajući čavli, sljemeno-grebene spojnice) bitno pospječuju stabilnost krova pri opterećenjima uslijed jakog vjetra ili nevremena, dok nasuprot tome,imaju mali utjecaj na dimenzioniranje krovne konstrukcije.

Što stoji iza Bramac jamstva?

Za crijep u trajanju od 30 godina na gustoću, čvrstoću i otpornost na mraz; osnova je austrijska norma ÖNORMEN EN 490/491. Kvaliteta za desetljeća -  i to sa garancijom! Bramac Vam to daje pismeno! U slučaju da neki crijep ne ispunjava ono što smo obećali, imate jedinstvenu BRAMAC garanciju nove vrijednosti u trajanju od punih 30 godina.

Kako izgleda tipična izvedba krova kod uređenog potkrovlja?

Što su krovne folije? Za što se upotrebljavaju i koja je njihova prednost?

Krovne folije postavljaju se ispod pokrova na gornju stranu krovne konstrukcije (najčešće na rogove iznad termoizolacije, na dašćanu oplatu ili betonsku deku). Uloga krovnih folija je dvojaka: zaštita krovne konstrukcije od eventualnog prodora vode odozgo te propuštanje vodene pare iz objekta bez štetnih učinaka za krovnu konstrukciju koje mogu nastati kao posljedica kondenzacije. Zbog ovog zahtjeva potrebno je obratitit pažnju na paropropusnost folija koje se nude na tržištu, jer veliki broj proizvoda poput krovnih ljepenki i nekih jednostavnih folija ne udovoljavaju ovom drugom zahtjevu, pa preuzimaju samo prvu, zaštitnu funkciju. One najčešće nisu pogodne za izgradnju uređenih stambenih potkrovlja. Bramac u svom proizvodnom programu nudi paropropusne folije Universal 2S, Veltitech 120, EcoTec 110 i EcoTec 140. 

Što je suha izvedba sljemena i grebena?

Sljeme kao najviši dio krova na kojem se spajaju razne krovne plohe pokriva se specijalnim sljemenim crjepovima (tzv. sljemenjacima).

Tradicionalni način postavljanja sljemenjaka u mort ili maltu koji je pokazivao mnoge nedostatke (najčešće je propuštanje), danas je prevaziđen konstruktivnim rješenjem koje se naziva suha izvedba, jer se sljemenjaci postavljaju na suho uz upotrebu specijalnih spojnica koje čvrsto drže sljemenjake na letvi. Na ovaj se način uz kvalitetan, siguran i vizualno lijep spoj koji je uz to i rastavljiv, postiže i dodatno prozračivanje cijelog krovišta i smanjuje mogućnost kondenzacije vodene pare u samom sljemenu. Naime, ispod sljemenjaka postavlja se i sljemeno-grebena traka (npr. Bramacova MetalRoll ili sljemeno-grebena traka) koja sprečava prodor kiše unutra ali omogućava prozračivanje.

Statika i krovna opterećenja- na što obratiti pažnju?

Za pravilno odreživanje potrebnih dimenzija krovne konstrukcije važno je sljedeće:   

                  - vlastita težina krova

                  - opterećenje snijegom

                  - opterećenje vjetrom

Težina pokrova bitno pospječuje stabilnost krova pri opterećenjima uslijed jakog vjetra ili nevremena, dok nasuprot tome ima mali utjecaj na dimenzioniranje krovne konstrukcije.

Bramac: Originalan sistem
Promišljeno do detalja za svaki model crijepa
Koliko košta Vaš krov?
Želite li znati koliko će Vas koštati pokrov? Na pravom ste mjestu! Sa samo nekoliko podataka možemo Vam izračunati okvirne troškove materijala. Naravno, možete i zatražiti besplatnu i neobavezujuću specifikaciju.
Zaštita okoliša
Uprkos dugogodišnjoj raspravi o "zaštiti okoliša", opterećenje zraka, tla i voda štetnim tvarima i dalje nesmetano se povećava... nasuprot tome, Bramac ne govori, već djeluje.

Centrala

Bramac pokrovni sistemi d.o.o

Buzinski prilaz 10

10 010 Zagreb

Hrvatska

Tel: +385 (0) 1 65 94 200

Fax: + 385 (0) 1 65 94 233

e-mail: infohr(at)bmigroup.com

Web: bramac.hr

Za Vas smo dostupni telefonom: od ponedjeljka do petka od 8:00- 16:00 h besplatni info telefon: 0800 0401

Upit preko kontaktnog obrasca